За първи път от много години българският парламент е жив и

...
За първи път от много години българският парламент е жив и
Коментари Харесай

Асен Василев: Докато ЕС не разбере проблема ни със Северна Македония, няма как да вдигнем ветото

За първи път от доста години българският парламент е жив и не е отегчителен. Не е гумен щемпел, както беше до неотдавна. Би било добре да има повече конструктивизъм, само че по-добре да има разгорещени разногласия, в сравнение с да няма никакви. Това сподели в предаването " На фокус " по Нова телевизия вицепремиерът и министър на финансите.

По думите му разногласията сред България могат да бъдат позволени единствено с доста дълго време на диалози, с цел да се стигне до точка на разбираемост.

Той означи, че няма по какъв начин палежът на българския културен център в Битоля да не повлияе прочувствено на диалозите. Надявам се, че няма да повлие дрматично и задачите на двете страни ще бъдат реализирани, уточни Василев.

Влизайки в ръководството, заварихме това, че доста дълго време България не е поставяла този въпрос пред Европейския съюз. Ние слагаме въпроса за Северна Македония в последния миг. Ние доста дълго време сме си мълчали и въпросът не е повдиган. 20 години сме казвали, че няма проблем, подписвали сме контракти и в последния миг дърпаме спирачката, съобщи вицепремиерът.

Истината е, че проблем има това не може да се замете под килима. За мен първата стъпка към отпушването на казуса е, не България да се разбере със Северна Македония, а Европейският съюз да се разбере със Северна Македония, че има проблеми с език на омразата и с правата на българите в Македония. Докато нямаме по-широко схващане на нашата позиция, няма по какъв начин България да вдигне ветото, акцентира.

Ако би трябвало двете страни да се разберем, това ще отнеме доста дълго време. Разширявайки диалога, съгласно мен по-лесно можем да стигнем до едно трайно решение, добави той.

Министърът на финансите разясни, че в актуализацията на бюджета влизат приетите от управяващата коалциия антикризисни ограничения

В отговор на рецензии от страна на опозицията разгласи, че държавният дълг сега е с 2 милиарда лв. по-малко, в сравнение с е бил на 31 декември 2021 година Въпреки рецесиите, все още дългът е по-нисък, добави той.

В коментар на думите на някогашния министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов за ръководещите: " Тези хората ще ги бият с камъни. ", вицепремиерът съобщи: " Когато господин Борисов беше задържан, имаше фойерверки. Г-н Борисов самичък да си направи сметка кого хората бият с камъни ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР